Čo sú to vitamíny a minerály?
Všetci vieme, že vitamíny a minerály sú dôležité, ale prečo? Vitamíny sú organické zlúčeniny, ktoré sú nevyhnutné vo veľmi malých množstvách na podporu normálnej fyziologickej funkcie. Potrebujeme vitamíny v našej strave, pretože naše telo ich nemôže syntetizovať dostatočne rýchlo, aby uspokojilo každodenné potreby.
Vitamíny majú tri charakteristiky:
- Sú to prírodné zložky potravín; obvykle prítomné vo veľmi malých množstvách.
- Sú nevyhnutné pre normálne fyziologické funkcie (napr. rast, reprodukcia atď.).
- Diéty telu spôsobujú určitý nedostatok.
Vitamíny sú všeobecne zaradené buď ako rozpustné v tukoch, alebo vo vode rozpustné v závislosti od toho, či sa najlepšie rozpúšťajú buď v lipidoch alebo vode. Vitamíny a ich deriváty často slúžia na rôzne úlohy v tele – jedna z najdôležitejších je ich úloha ako kofaktora enzýmov – tzv. koenzýmov. Väčšina minerálov sa považuje za nevyhnutné a obsahuje veľké množstvo mikroživín. Existujú obidva makrominerály (vyžadované v množstve 100 mg / deň alebo viac) a mikrominerály (vyžadované v množstvách nižších ako 15 mg / deň).
Prečo je taký dôležitý príjem vitamínov?
Nedostatky vitamínov môžu vytvárať alebo zhoršovať chronické zdravotné podmienky.
9 vo vode rozpustných vitamínov
Vitamín B1 (tiamín)
Nedostatok:
- Príznaky zahŕňajú horiace nohy, slabosť končatín, rýchly tep srdca, opuch, anorexia, nevoľnosť, únava a gastrointestinálne problémy.
Toxicita:
- Nie je známe.
Zdroje:
- slnečnicové semená, špargľa, šalát, huby, čierne fazule, fazuľa, šošovka, špenát, hrášok, pinto fazuľa, lima, baklažán, ružičkový kel, rajčiaky, tuniak
Vitamín B2 (riboflavín)
Nedostatok:
- Príznaky zahŕňajú praskliny, praskliny a rany na rohu úst a rúk, dermatitídu, konjunktivitídu, fotofóbiu, glositídu jazyka, úzkosť, stratu chuti do jedla a únavu.
Toxicita:
- Nadmerný riboflavín môže zvýšiť riziko zlomení reťazca DNA v prítomnosti chrómu. Liečba vysokými dávkami riboflavínu zvýši farbu moču na jasne žltú (flavinúriu) – ale to je neškodné.
Zdroje:
- mandle, sójové bôby/tempeh, huby, špenát, celozrnná, jogurt, makrela, vajcia, pečeň
Vitamín B3 (Niacín)
Nedostatok:
- Príznaky zahŕňajú dermatitídu, hnačku, demenciu a stomatitídu.
Toxicita:
- Nie je známe, že by niacín z potravín spôsoboval nežiaduce účinky. Doplnková kyselina nikotínová môže spôsobiť návaly pokožky, svrbenie, poruchu glukózovej tolerancie a poruchy gastrointestinálneho traktu. Príjem 750 mg denne po dobu kratšiu ako 3 mesiace môže spôsobiť poškodenie pečeňových buniek. Vysoká dávka nikotínamidu môže spôsobiť nevoľnosť a toxicitu pečene.
Zdroje:
- Huby, špargľa, arašidy, hnedá ryža, kukurica, zelená listová zelenina, sladké zemiaky, zemiaky, šošovica, jačmeň, mrkva, mandle, zeler, uhorky, broskyne, kuracie mäso, tuniak
Vitamín B5 (kyselina pantoténová)
Nedostatok:
- Veľmi nepravdepodobné. Iba pri ťažkej podvýžive môže byť zrejmé mravčenie nôh.
Toxicita:
- Nevoľnosť, pálenie záhy a hnačka sa môžu vyskytnúť pri vysokých dávkach.
Zdroje:
- Brokolica, šošovka, hrášok, avokádo, celá pšenica, huby, sladké zemiaky, slnečnicové semienka, karfiol, zelená listová zelenina, vajcia, jahody, pečeň
Vitamín B6 (Pyridoxín)
Nedostatok:
- Symptómy zahŕňajú, glositídu, stomatitídu, dermatitídu (všetky podobné nedostatkom vitamínu B2), poruchy nervového systému, nespavosť, zmätenosť, nervozita, depresia, podráždenosť, interferencia s nervami dodávajúcimi svaly a ťažkosti s pohybom týchto svalov a anémia, Prenatálna deprivácia vedie k mentálnej retardácii a krvným poruchám novorodenca.
Toxicita:
- Vysoké dávky doplnkového vitamínu B6 môžu spôsobiť bolestivé neurologické príznaky.
Zdroje:
- celozrnná, hnedá ryža, zelená listová zelenina, slnečnicové semienka, zemiak, garbanzo fazuľa, banán, pstruh, špenát, paradajky, avokádo, vlašské orechy, arašidové maslo, tuniak, losos
Vitamín B9 (kyselina listová)
Folát je prirodzene sa vyskytujúca forma nachádzajúca sa v potravinách. Kyselina listová je syntetická forma používaná v komerčne dostupných doplnkoch a obohatených potravinách. Nedostatočný stav folátu je spojený s defektmi neurálnej trubice a niektorými druhmi rakoviny.
Nedostatok:
- Môže sa stať, že sa vyskytuje anémia (makrocytálna / megaloblastická), sprue, leukopénia, trombocytopénia, slabosť, strata hmotnosti, praskanie a začervenanie jazyka a úst a hnačka. V tehotenstve existuje riziko nízkej pôrodnej hmotnosti a predčasného pôrodu.
Toxicita:
- Žiadne z jedla. Majte na pamäti, že vitamín B12 a deficit kyseliny listovej môžu spôsobiť megaloblastickú anémiu. Veľké dávky kyseliny listovej podávané jedincovi s nediagnostikovaným nedostatkom vitamínu B12 môžu korigovať megaloblastickú anémiu bez nápravy nedostatku vitamínu B12.
Zdroje:
- zelená listová zelenina, špargľa, brokolica, ružičkový kel, citrusové plody, čierne oči, špenát, veľké semená, celé zrná, pečené bôby, zelený hrášok, avokádo, arašidy, šalát, paradajková šťava, banány, papája
Vitamín B12 (kobalamín)
Vitamín B12 sa musí skombinovať s vnútorným faktorom skôr, ako sa vstrebáva do krvného obehu. Je potrebné ho konzumovať pravidelne. B12 je produkt bakteriálnej fermentácie, a preto nie je prítomný vo vyšších rastlinných potravinách.
Nedostatok:
- Príznaky zahŕňajú pernicióznu anémiu, neurologické problémy.
Toxicita:
- Nie je známe z doplnkov alebo potravín. Pri orálnom podaní sa vstrebáva len malé množstvo, takže potenciál toxicity je nízky.
Zdroje:
- obohatené obilniny, pečeň, pstruh, losos, tuniak, treska škvrnitá, vajcia
Vitamín H (biotín)
Nedostatok:
- Veľmi zriedkavé u ľudí. Majte na pamäti, že konzumácia surového vaječného bielka počas dlhého časového obdobia môže spôsobiť nedostatok biotínu. Vaječné bielky obsahujú proteín avidín, ktorý sa viaže na biotín a zabraňuje jeho absorpcii.
Toxicita:
- Nie je známe, že je toxický
Zdroje:
- zelená listová zelenina, väčšina orechov, celozrnné chleby, avokádo, maliny, karfiol, mrkva, papája, banán, losos, vajcia
Vitamín C (kyselina askorbová)
Nedostatok:
- Symptómy zahŕňajú podliatiny, dýchacie cesty, letargiu, zubné dutiny, opuch tkaniva, suché vlasy a pokožku, krvácanie ďasien, suché oči, vypadávanie vlasov, bolesť kĺbov, anémia, oneskorené hojenie rán a krehkosť kostí. Dlhodobý nedostatok vedie k skorbutu.
Toxicita:
- Možné problémy s veľmi veľkými dávkami vitamínu C, vrátane obličkových kameňov, skrížená koža, zvýšený oxidačný stres, nadmerná absorpcia železa, nedostatok vitamínu B12 a erózia zubnej skloviny. Až 10 gramov / deň je bezpečný na základe väčšiny údajov. 2 gramy alebo viac denne môže spôsobiť hnačku.
Zdroje:
- guava, paprika, kivi, oranžová, grapefruit, jahody, ružičkový kel, melón, papája, brokolica, sladké zemiaky, ananás, karfiol, kapusta, citrónová šťava, petržlen
4 vitamíny rozpustné v tukoch
Vitamín A (Retinoidy)
Karotenoidy, ktoré sa môžu telom premeniť na retinol, sa označujú ako karotenoidy provitamínu A.
Nedostatok:
- Možno si všimnete ťažkosti s videním pri slabom svetle a drsnej / suchej pokožke.
Toxicita:
- Hypervitaminóza A je spôsobená konzumáciou nadmerného množstva predformovaného vitamínu A, nie rastlinných karotenoidov. Predformovaný vitamín A sa rýchlo absorbuje a pomaly sa vylučuje z tela. Môže sa objaviť nevoľnosť, bolesť hlavy, únava, strata chuti do jedla, závrat a suchá pokožka. Prílišný príjem počas gravidity môže spôsobiť vrodené chyby.
Zdroje:
- mrkva, sladké zemiaky, tekvica, zelená listová zelenina, melón, paprika, čínska kapusta, hovädzie mäso, vajcia, broskyne
Vitamín D (kalciferol, 1,25-dihydroxy vitamín D)
Cholekalciferol = vitamín D3 = verzia na zvieratách; Ergocalciferol = vitamín D2 = verzia rastliny
Nedostatok:
- deťom nedostatok vitamínu D môže mať za následok rachity, deformované kosti, oneskorený rast a mäkké zuby. U dospelých môže nedostatok vitamínu D viesť k osteomalácii, zmäkčeným kostiam, spontánnym zlomeninám a zubnému kazu. Medzi osoby, ktorým hrozí nedostatok, patria dojčatá, starší ľudia, osoby s tmavou kožou, osoby s minimálnou expozíciou na slnku, syndrómy malabsorpcie tukov, zápalové ochorenia čriev, zlyhanie obličiek a poruchy záchvatov.
Toxicita:
- Hypervitaminóza D nie je výsledkom expozície slnka, ale z dôvodu chronickej suplementácie. Nadmerné užívanie doplnku zvýši hladinu vápnika v krvi a spôsobí stratu chuti do jedla, nevoľnosť, vracanie, nadmerné žívanie, nadmerné močenie, svrbenie, svalovú slabosť, bolesť kĺbov a dezorientáciu. Môže sa tiež vyskytnúť kalcifikácia mäkkých tkanív.
Zdroje:
- slnečné svetlo, obohatené potraviny, huby, losos, makrela, sardinky, tuniak, vajcia
Vitamín E (tokoferol)
Nedostatok:
- Zaznamenal sa len u tých s ťažkou podvýživou. Avšak suboptimálny príjem vitamínu E je pomerne bežný.
Toxicita:
- U dospelých, ktorí užívali doplnky v dávkach nižších ako 2000 mg / deň, boli pozorované minimálne vedľajšie účinky. Existuje potenciál pre zhoršenie zrážanlivosti krvi. Dojčatá sú zraniteľnejšie.
Zdroje:
- zelená listová zelenina, mandle, slnečnicové semienka, olivy, čučoriedky, väčšina orechov, väčšina semien, paradajky, avokádo
Vitamín K
Nedostatok:
- Tendencia krvácania alebo krvácania a anémia
Toxicita:
- Môže interferovať s glutatiónom. Žiadna známa toxicita s vysokými dávkami.
Zdroje:
- Brokolica, zelená listová zelenina, petržlen, žerucha, špargľa, ružičkový kel, zelené fazuľky, zelený hrášok, mrkva
Prečo je taký dôležitý príjem minerálov?
Minerálne nedostatky môžu vytvárať alebo zhoršovať chronické zdravotné podmienky.
5 makrominerálov
Vápnik
Nedostatok:
- Dlhodobý neadekvátny príjem môže mať za následok nízku hustotu kostného minerálu, rachity, osteomaláciu a osteoporózu.
Toxicita:
- spôsobí nevoľnosť, vracanie, zápchu, sucho v ústach, smäd, zvýšené močenie, obličkové kamene a kalcifikáciu mäkkých tkanív.
Zdroje:
- zelená listová zelenina, strukoviny, tofu, melasa, sardinky, okra, biskup, pstruh, čínska kapusta, rebarbora, sezamové semienka
Fosfor
Nedostatok:
- Veľmi zriedkavé. Medzi rizikové patria predčasne narodené deti, tí, ktorí užívajú antacidá, alkoholikov, nekontrolovaný diabetes mellitus a syndróm referingu.
Toxicita:
- Veľmi zriedkavé. Môže mať za následok kalcifikáciu mäkkého tkaniva.
Zdroje:
- strukoviny, orechy, semená, celé zrná, vajcia, ryby, pohánka, morské plody, kukurica, divoká ryža
Draslík
Nedostatok:
- Nie je výsledkom nedostatočného príjmu potravy. Spôsobené stratou proteínov. Diuretiká môžu tiež spôsobiť nadmernú stratu draslíka v moči. Nízka hladina draslíka v krvi môže viesť k zástave srdca.
Toxicita:
- Vyskytuje sa, keď príjem draslíka presahuje schopnosť ľadvín eliminovať. Nájdené s zlyhaním obličiek a draslík šetriacimi diuretikami. Orálne dávky väčšie ako 18 gramov môžu viesť k toxicite. Symptómy zahŕňajú mravčenie končatín a svalovú slabosť. Vysoké dávky doplnkov draslíka môžu spôsobiť nevoľnosť, vracanie a hnačku.
Zdroje:
- Sladké zemiaky, paradajky, zelená listová zelenina, mrkva, slivky, fazuľa, melasa, squash, ryby, banány, broskyne, marhule, melón, zemiaky, dátumy, hrozienka
Magnézium
Nedostatok:
- Veľmi zriedkavé vzhľadom na množstvo horčíka v potravinách. Tí, ktorí majú gastrointestinálne poruchy, poruchy obličiek a alkoholizmus sú ohrozené.
Toxicita:
- Žiadne z potravín. Nadmerná spotreba doplnkov obsahujúcich horčík môže mať za následok hnačku (horčík je známym preháňadlom), zhoršená funkcia obličiek, nízky krvný tlak, svalová slabosť a zástava srdca.
Zdroje:
- strukoviny, orechy, semená, celé zrná, ovocie, avokádo
Soľ (chlorid sodný)
Nedostatok:
- Nevzniká z nízkych dávok stravy. Nízka hladina sodíka v krvi je typicky výsledkom zvýšenej retencie tekutín. Možno si všimnete nevoľnosť, vracanie, bolesti hlavy, kŕče, únavu a dezorientáciu.
Toxicita:
- Nadmerný príjem sa môže oprieť o zvýšenie objemu tekutín, nevoľnosti, zvracania, hnačky a kŕčov v brušnej dutine. Vysoký obsah sodíka v krvi je zvyčajne výsledkom nadmernej straty vody.
Zdroje:
- Všetky spracované potraviny, celé zrná, strukoviny, orechy, semená, zelenina
9 mikrominerálov
Železo
Konzumujte potraviny bohaté na železo s potravinami bohatými na vitamín C na zvýšenie absorpcie
Nedostatok:
- Anémia s malými a svetlo červenými krvinkami. U detí je spojená s abnormalitami správania.
Toxicita:
- bežná príčina otravy u detí. Môže zvýšiť riziko chronických ochorení. Kardiovaskulárne choroby, rakovina a neurodegeneratívne ochorenia sú spojené s prebytkom železa.
Zdroje:
- mandle, marhule, pečené bôby, dátumy, lima, fazuľa, hrozienka, hnedá ryža, zelená listová zelenina, brokolica, tekvicové semienka, tuniak
Zinok
Nedostatok zinku vedie k zníženiu imunity a zvyšuje náchylnosť na infekciu. Zistilo sa, že dodávanie zinku znižuje výskyt infekcie, ako aj bunkové poškodenie zo zvýšeného oxidačného stresu. Deficiencia zinku sa tiež podieľa na hnačkovom ochorení, doplnok môže byť účinný pri profylaxii a liečbe akútnej hnačky.
Nedostatok:
- Symptómy zahŕňajú spomalenie rastu, zníženú imunitnú sochu, skeletálne abnormality, oneskorenie pohlavného dozrievania, zlé hojenie rán, zmeny chuti, nočná slepota a vypadávanie vlasov. Medzi osoby, ktorým hrozí nedostatok, patria starší ľudia, alkoholici, tí s malabsorpciou, vegáni a tí, ktorí majú ťažkú hnačku.
Toxicita:
- Príznaky, ktoré vyústili do bolesti brucha, hnačky, a vracania. Dlhodobá spotreba nadmerného zinku môže viesť k nedostatku medi.
Zdroje:
- Huby, špenát, sezamové semienka, tekvicové semienka, zelený hrášok, pečené bôby, kešu, hrášok, celé zrná, blato, ovos, ustrice, kuracie mäso
Meď
Nedostatok:
- Relatívne menej časté. Klinickým znakom je hypochrómna anémia, ktorá nereaguje na liečbu železom. Môže tiež dôjsť k neutropénii a leukopénii. Vyskytuje sa aj hypopigmentácia kože a vlasov. Medzi osoby, ktorým hrozí nedostatok, patria predčasne narodené deti, dojčatá kŕmené iba kravským mliekom, tí s malabsorpčnými syndrómami, nadmerná spotreba zinku a používanie antacíd.
Toxicita:
- Zriedkavé. Medzi príznaky patrí bolesť brucha, nevoľnosť, vracanie a hnačka. Dlhodobá expozícia nižším dávkam medi môže mať za následok poškodenie pečene.
Zdroje:
- Huby, zelená listová zelenina, jačmeň, sójové bôby, tempe, slnečnicové semená, fazuľa, garbanzo fazuľa, kešu, melasa, pečeň
Chróm
Nedostatok:
- Príznaky zahŕňajú zníženú glukózovú toleranciu a zvýšený cirkulujúci inzulín
Toxicita:
- Všeobecne obmedzená na priemyselnú expozíciu. Dlhodobé užívanie doplnku môže zvýšiť poškodenie DNA. Zriedkavo boli zdokumentované prípady zlyhania obličiek.
Zdroje:
- šalát, cibuľa, paradajky, celé zrná, zemiaky, huby, ovos, slivky, orechy, pivovarské kvasnice
Fluorid
Nedostatok:
- Zvýšené riziko zubného kazu.
Toxicita:
- Deti môžu vyvinúť škvrnitú zubnú sklovinu. Preto je príčinou tohto problému prehĺtanie zubnej pasty s fluoridom. Medzi príznaky patrí nevoľnosť, bolesť brucha a zvracanie.
Zdroje:
- voda, čaj, ryby
Jód
Nedostatok:
- Zhoršuje rast a neurologický vývoj. Nedostatok môže tiež viesť k zníženej tvorbe hormónov štítnej žľazy a hypertrofii štítnej žľazy.
Toxicita:
- Zriedkavé a vyskytuje sa v dávkach mnohých gramov. Príznaky zahŕňajú pálenie úst, hrdla a žalúdka. Môžu tiež vyvolať horúčku a hnačku.
Zdroje:
- morská zelenina, jódová soľ, vajcia, jahody, špargľa, zelená listová zelenina
Selén
Nedostatok:
- Môže spôsobiť obmedzenú aktivitu glutatiónu. Závažnejšie príznaky sú juvenilná kardiomyopatia a chondrodystrofia
Toxicita:
- Viacnásobné príznaky vrátane dermatologických lézií, lámavosť vlasov a nechtov, gastrointestinálne poruchy, kožná vyrážka, únava a abnormality nervového systému.
Zdroje:
- para orechy, huby, jačmeň, losos, celé zrná, vlašské orechy, vajcia
Mangán
Nedostatok:
- Obvykle sa u ľudí nepozoruje.
Toxicita:
- Všeobecne z priemyselnej expozície.
Zdroje:
- zelená listová zelenina, bobule, ananás, šalát, tempe, ovos, sójové bôby, špalda, hnedá ryža, fazuľa
Molybdén
Nedostatok:
- Nikdy neboli pozorované u zdravých ľudí.
Toxicita:
- je pravdepodobnejšia ako nedostatok. Stále veľmi zriedkavé.
Zdroje:
- strukoviny, celé zrná
Čo by ste mali vedieť o vitamínoch a mineráloch
Pred niekoľkými rokmi si lekári všimli, že osobitné chorobné stavy priamo súvisia s príjmom potravy. Tieto ochorenia sa zistili v prítomnosti adekvátneho príjmu kalórií a proteínov.
Vedci si tiež všimli, že tieto choroby neboli prítomné u ľudí, ktorí konzumovali určité potraviny. Napríklad námorníci, ktorí konzumovali citrusové plody na dlhých plavbách, nemali skorbut.
Preto výskumní pracovníci zdôvodnili, že v potravinách musia byť ďalšie dôležité látky. Nakoniec zistili, že zlúčeniny získané iba z potravín môžu zabrániť a liečiť tieto ochorenia.
Nedostatky živín v bežnej populácii
Nedostatky živín sú bežné, zvyčajne zo zlého stravovania ako celku alebo zo zníženého príjmu kalórií. 68% severoamerickej populácie má nedostatok vápnika, 90% chrómu, 75% horčíka a 80% vitamínu B6.
Nedostatky živín sú obzvlášť bežné medzi populáciami, ako sú starší ľudia, športovci (ktorí majú vyššiu požiadavku na mnohé živiny) a ľudia s nízkymi príjmami (ktorí nemusia konzumovať toľko zdravých potravín).
Keď niekto znižuje príjem potravy v snahe znížiť telesný tuk, je takmer istý nedostatok živín. Prečo? Pretože pri príjme potravy dôjde k poklesu príjmu živín.
Rozpustnosť a absorpcia vitamínu
Vitamíny rozpustné v tukoch sú väčšinou pasívne absorbované a musia sa prepravovať s tukovým stravovaním. Tieto vitamíny sa zvyčajne nachádzajú v časti bunky, ktorá obsahuje tuk, vrátane membrán, lipidových kvapiek atď.
Máme tendenciu vylučovať vitamíny rozpustné v tukoch prostredníctvom výkalov, ale môžeme ich tiež skladovať v tukových tkanivách.
Ak nejeme dostatok tuku v potravinách, tieto vitamíny správne neabsorbujeme. Strava s veľmi nízkym obsahom tukov môže viesť k nedostatkom vitamínov rozpustných v tukoch.
Vody rozpustné vo vode sú absorbované ako pasívnymi, tak aktívnymi mechanizmami. Ich transport v tele závisí od molekulárnych „nosičov“.
Vody rozpustné vo vode sa v tele nenachádzajú vo veľkých množstvách a vylučujú sa do moču spolu s produktmi rozkladu.
Minerálna absorpcia
Naše telá a potraviny, ktoré jeme, obsahujú minerály; Vlastne ich absorbujeme v nabitom stave (tj v iónovom stave). Minerálne látky budú buď v pozitívnom alebo negatívnom stave a budú sa zdržiavať vo vnútri alebo zvonka alebo bunky.
Molekuly nachádzajúce sa v potravinách môžu zmeniť našu schopnosť absorbovať minerály. Patria sem také veci ako fytáty (nachádzajúce sa v zrnách), šťavelan (nachádzajúci sa v potravinách, ako je špenát a rebarbora), ktoré obe inhibujú absorpciu minerálov a kyseliny. Dokonca aj žalúdočná kyslosť a stres môžu ovplyvniť vstrebávanie.
Zhrnutie a odporúčania
Vitamíny a minerály zohrávajú úlohu pri normalizácii telesných funkcií a nemôžu byť tvorené telom (okrem vitamínu D zo slnka).
Primeraný príjem z potravín a / alebo doplnkov je nevyhnutný na zabránenie nedostatku, podporu optimálneho zdravia, zlepšenie rozdelenia živín a podporu straty tuku a svalového prírastku.
Záujem o doplnenie vitamínov a minerálov, aby sa zabránilo chorobám a / alebo aby sa zvýšila dĺžka života, vychádza z myšlienky, že doplnok je neškodný. Napriek tomu boli hlásené závažné nežiaduce udalosti. Nepoužívajte, ak to nebudete potrebovať. Vyhýbajte sa nadmerným dávkam – dávkam, ktoré výrazne presahujú odporúčania.
Ak používate doplnok vitamínov / minerálov, vyhľadajte jeden, ktorý poskytuje živiny odvodené z celých potravín. Uistite sa, že to zahŕňa prírodné formy vitamínu E skôr než syntetické verzie. Vitamín A by mal pochádzať z prekurzorov, ako sú karotenoidy a predformované retinoidy.
Ženy, ktoré sú stále menštruované, by mali pravdepodobne obsahovať doplnkové železo. Muži zvyčajne nepotrebujú ďalšie železo (u niektorých mužov to môže byť aktívne škodlivé).
Tí, ktorí trpia syndrómami malabsorpcie, budú musieť prispôsobiť svoj príjem mikroživín.
Tí, ktorí majú obmedzenú expozíciu na slnku, by mali dopĺňať vitamín D.
Tí, ktorí používajú lieky na riedenie krvi, bymali užívať vitamín K
Tí, ktorí sú na strave založenej na rastlinách, môžu mať prospech z dopĺňania jódu, vitamínu D a vitamínu B12.
Kredit naviac:
Rastlinná strava má vo všeobecnosti vyšší obsah kyseliny listovej, vitamínov C a E, draslíka a horčíka. Vo všeobecnosti má nižší obsah vitamínov B-12, D, vápnika a železa.
Vitamín A je prítomný v slzách.
Vitamíny potrebné na procesy uvoľňovania energie: vitamín B1, B2, B3, B5, B6, biotín
Vitamíny potrebné na syntézu červených krviniek: vitamín B9, B6, B12
V niektorých štúdiách suplementácia s minerálnym chrómom znížila celkový sérový cholesterol, triglyceridy a apolipoproteín B a zvýšený HDL-cholesterol.
Objav vitamínov začal v oblasti výživy.
Doterajšie názvy riboflavínu (vitamín B2) boli laktoflavín, ovoflavín, hepatoflavín a verdoflavín, čo naznačuje zdroje (mlieko, vajcia, pečeň a rastliny), z ktorých bol prvý izolovaný vitamín. Prenatálne multivitamínové / minerálne doplnky sú spojené so znížením rizika novorodencov s nízkou pôrodnou hmotnosťou a so zlepšenou pôrodnou hmotnosťou v porovnaní s doplnkami kyseliny listovej.
V pozorovacích štúdiách majú ľudia s vysokým príjmom vitamínov antioxidantov a pravidelnou výživou ,zvyčajne nižšie riziko srdcového infarktu a mozgovej príhody ako osoby, ktoré ich nespotrebujú dostatočné množstvo.