Skip to main content

Vegetariánstvo

Termínom vegetariánstvo sa označuje niekoľko smerov, ktoré majú spoločnú filozofiu odmietanie zabíjanie a preto i konzumácia mäsa a navzájom sa líšia rôznou mierou odmietania ďalších živočíšnych potravín. Medzi najbežnejšie alternatívne spôsoby výživy patrí dnes vegetariánska diéta. Podľa potravín, ktoré ich zástancovia konzumujú, sa delia do niekoľkých skupín.

  • Lakto-ovo-vegetariánstvo – jeho zástancovia vylučujú zo svojej stravy mäso a mäsové výrobky, tolerujú ale konzumáciu mlieka, mliečnych výrobkov a vajec – táto strava je bez výhrad uznávaná všetkými odborníkmi na výživu ako zdravá a komplexná
  • Laktovegetariánstvo – konzumujú mlieko a mliečne výrobky, ale žiadne vajcia
  • Ovovegetariánstvo – nekonzumujú mäso, ryby, mlieko, akceptujú však vajcia
  • Demivegetariánsto – zakazuje konzumáciu výsekového mäsa (hovädzie, bravčové, baranie), ale pripúšťa občasnú konzumáciu rýb a hydiny – táto diéta predstavuje zdravý spôsob výživy a nehrozí pri nej žiadne riziko nedostatku živín, vitamínov, či minerálnych látok
  • Vegáni – sú prísni vegetariáni, ktorí odmietajú všetky produkty od živého či mŕtveho zvieraťa, nekonzumujú teda ani med, konzumujú len rastlinnú stravu – vegánsku stravu nemožno odporučiť tehotným ženám a malým deťom

Aké sú pozitíva vegetariánstva?

Vegetariánska strava má svoje prednosti i slabiny. Vegetariáni majú neporovnateľne menšie riziko srdcového infarktu a srdcovo-cievnych ochorení, pretože prakticky vôbec nekonzumujú živočíšne tuky. Vo svojej strave majú vyšší podiel nenasýtených mastných kyselín a naopak menej nasýtených tukov. Majú preto aj nižšiu hladinu cholesterolu a nemajú problémy s vyšším krvným tlakom. Konzumujú viac antioxidačných látok, komplexných sacharidov, kyseliny listovej a fytoestrogénov. Vegetariánska strava má pozitívny vplyv na obezitu a uľahčuje udržanie primeranej telesnej hmotnosti. Vegetariáni sú skôr chudší nielen kvôli menšej konzumácii živočíšnych tukov, ale tiež preto, že jedia striedmejšie a viac premýšľajú o svojom jedálničku. Pretože jedia viac vlákniny a menej tukov, je u nich nižšia incidencia rakoviny hrubého čreva a konečníka (kolorektálneho karcinómu). Tiež výskyt ďalších zhubných nádorov u nich býva nižšia, než v bežnej populácii. Prísun niektorých vitamínov je u vegetariánov vyššia (B1, C, E, beta karotén, kyselina listová).

Aké nevýhody môže vegetariánstvo mať?

Slabinou vegetariánstva je naopak nedostatok niektorých vitamínov (B2, B12, vitamín D), minerálnych látok (vápnik) a stopových prvkov (železo, zinok, jód), čo môže byť nebezpečné najmä v tehotenstve, u detí, či chorých ľudí. Vegetariánska strava musí byť preto oveľa lepšie vyvážená, než strava bežná. Vegáni musia mať veľmi dobré znalosti o výžive a zložení potravín, ktoré sú nevyhnutné pre starostlivé zostavenie jedálnička, zaručujúceho plnohodnotnú stravu.

Chutné recepty

Vajíčková pomazánka s reďkovkami

  • 2 vajcia na tvrdo
  • 1 tofu syr, lučina
  • 1 ks cibuľa jarná
  • 2 ks reďkovka

PODĽA CHUTI

Soľ a štipku farebný drvený.

Postup:

Varené vajcia olúpeme, cez mriežku natlačíme do misky alebo nakrájame a pridáme tofu vymixované do hladka a všetky zostávajúce ingrediencie. Premiešame a nátierka je hotová. Môžeme podávať s celozrnným chlebíkom.

Vajíčková pomazánka ľahká

  • 2 vajcia na tvrdo
  • 1 polievková lyžica syr lučina
  • 1 polievková lyžica smotana zakysaná
  • 1 ks cibuľka jarná
  • hrsť koriandru alebo petržlenovej vňaťky

PODĽA CHUTI

Soľ a troška horčice

Postup:

Varené vajcia olúpeme, a pridáme všetky zostávajúce ingrediencie, rozmixujeme a vňaťku pridáme na koniec na drobno nakrájanú. Môžeme podávať ražným alebo bezlepkovým chlebom.

Polievka z červenej repy

  •  cibuľa jarná
  • 2 ks mrkva
  • 4 ks repa červená
  • ½ zeler
  • 300 ml vody
  • ½ ks citrón
  • 1 šálka oleja – olivový
  • Troška soli – himalájskej
  • 1 ČL cukor kokosový
  • 1 štipka čierne mleté korenie
  • 1 hrsť čerstvej bazalky

Postup:

Očistite a na kocky nakrájajte cibuľu, mrkvu aj repu, zeler a všetko pridajte do hrnca s rozohriatym olejom. Osmahnite, prilejte vodu a varte približne 15 minút. Tyčovým mixérom rozmixujte a dochuťte citrónovou šťavou, soľou, cukrom a korením. Pri servírovaní navrch pridajte na drobno nasekanú bazalku.

Batátovo-mrkvový krém

  •  1 ks cibuľa biela
  • 2 ks batáty
  • 2 ks mrkva
  • 500 ml voda
  • 1 plechovka kokosového mlieka
  • ½ ČL paprika červená chilli
  • 1 PL kokosového oleja

Postup:

Zeleninu nakrájajte na kocky. Do hrnca, do ktorého ste dali ohriať kokosový olej, pridajte cibuľu a nechajte ju zosklovatieť. Potom pridajte sladké zemiaky s mrkvou a prilejte vodu. Varte do zmäknutia asi 15 minút. Hrniec stiahnite z platne, zemiaky ochuťte soľou a korením a prilejte kokosové mlieko. Pomocí tyčového mixéra všetko rozmixujte na krém, ktorý rozlejte do misiek na polievku, ozdobte natenko nakrájanú čili papričkou podľa chuti.

Kuskus na čínsky spôsob

  • 150 g Kuskus
  • vriaca voda
  • 240 ml lepšie vývar zeleninový
  • 2 PL olivový olej
  • 2 ks mrkvy
  • 1 menšia cuketa
  • 1 ks cibuľa
  • Tamari sójová omáčka
  • pasta z chilli papričiek – podľa chuti
  • trochu vody na podliatie
  • soľ

Postup:

Nakrájame zeleninu: cibuľu na osminky a oddelíme jednotlivé dieliky, mrkvu na cca 3 mm kolieska, cuketu na asi pol cm kolieska, ktoré posolíme a necháme vyplakať. Panvicu WOK rozpálime na max. plameni, pridáme lyžicu až dve olivového oleja a po chvíli vsypeme cibuľu. Za stáleho miešania smažíme asi minútu. Potom pridáme mrkvu a opäť miešame asi minútu. Nakoniec príde cuketa. Podlejeme trochou vody.

Na konci vyprážanie musí byť voda vyparenej. Pridáme lyžicu až lyžicu sójovej omáčky a pol až trištvrte malé lyžičky chilli. Premiešame a ešte chvíľku smažíme, ako zelenina zmäkne, ale musí zostať chrumkavá.

Kuskus nasypeme do kastrólika, pridáme dve lyžice olivového oleja, zalejeme odmeraným množstvom vriacej vody alebo vývaru a priklopíme pokrievkou, posolíme, podľa chuti. Necháme tak 5 minút odstáť.

Premiešame a pridáme k zelenine.

Zdravá strava a recepty
30 mája, 2022

Zdravý životný štýl

Zdravý životný štýl moderného človeka Takže čo znamená zdravý životný štýl? Podľa slovníka je životný štýl ako spôsob života alebo štýl života, ktorý odráža postoje a hodnotu osoby alebo skupiny.…
Zdravá strava a recepty
3 augusta, 2021

Zelené potraviny

Sila zelených potravín Zelené potraviny sú mimoriadne dôležitou súčasťou zdravého stravovania. Existuje veľa možností, z ktorých si môžete vybrať a môžu sa ľahko začleniť do jedál. Niektoré populárne zelené jedlá…

Zľava 40% na Botox do jednej oblasti (glabella, čelo, oči)

X